Features

ALT KULTURA INTERVIEW (JANUARY 2021)

 INTERVJU: MUSTANG PRIPREMA NOVI ALBUM
BORAS: NE MIRUJEMO, KONSTANTNO RADIMO

Ako ste se ikad zatekli u mostarskom “Coco Locu” ili “kod Zlaje” u Duradžiku, vrlo vjerojatno ste čuli spomen ovog domaćeg benda svjetskog zvuka – a ako ste bili sretni da četvorku “Mustang” čujete uživo, onda vam je ovaj uvod izlišno čitati.

Piše: Alt Kultura

Nastali su 2013. godine na inicijativu bassiste Borisa Borasa, koji je htio raditi autorsku glazbu hard-rock zvuka. Prvi nastup su imali uz bend Zoster, nakon čega je uslijedio niz koncerata i gostovanja na festivalima, te su naposljetku uspjeli dobiti ugovor sa Beogradskom izdavačkom kućom “One Records”. 2014. godine su počeli snimati svoj prvi album, a “On with the Fight”, kako je nazvan njihov debi, izdan je 2016. godine. Od tada nastavljaju raditi na autorskoj glazbi i trenutno snimaju novi album koji bi trebao izaći ove godine. U razgovoru za Alt-Kulturu, Boris i ostatak grupe susretljivo odgovaraju na nevjerojatno originalna pitanja iz naše redakcije i otkrivaju što su radili tijekom prethodne godine.

Koliko je teško vama i publici pala ova godina, obilježena lockdownima i nedostatkom koncerata i događanja? Nekoliko koncerata ste ipak uspjeli održati?

Mustang: Užasno teško. Otkako je počela pandemija nastupali smo samo dvaput – na Mostar Blues & Rock Festivalu, koji se održao bez publike, ali je prikazan na televiziji, te u Crnoj Gori na Hercegnovskom Strip Festivalu, koji je zaista bio sjajan; publika i domaćini bili su izvrsni. Obožavamo svirati uživo; ta posebna sinergija benda i publike, te druženja poslije nastupa su nešto za što mi živimo i što smo sanjali cijeli zivot. No, mi ne mirujemo – konstantno pravimo autorske pjesme, te redovito vježbamo. Za nas ne postoji riječ predah. Non stop nešto radimo.

Kada možemo očekivati novi album? Možete li otkriti koliko će pjesama imati i hoće li se i dalje raditi o isključivo autorskim pjesmama?

Boris: Naš drugi album, koji će se zvati “Unchain the Force” trebao bi izaći tijekom godine. Imat će 12 pjesama; isključivo autorski materijal na engleskom jeziku. Osim standardno žestokih stvari karakterističnih za Mustang, na albumu će se naći i nekoliko stvarno prelijepih balada. Prije nekoliko mjeseci udružili smo snage sa fantastičnim pjevačem iz Mostara, Marijom Zovkom, koji je između ostaloga autor i jedne od himni Manchester Uniteda, te ima zaista respektabilne rezultate u svojoj dosadašnjoj muzičkoj karijeri i stvarno se radujem skorašnjem početku snimanja albuma.

Kako vam s ove distance zvuči vaš prvijenac “On with the Fight” objavljen 2016. godine?

Boris: I dalje smo preponosni na njega. Naime, svaki djelić albuma je pažljivo pripremljen i urađen s ljubavlju. Na albumu nema ‘fillera’, dakle pjesama koje samo popunjavaju mjesto na albumu, to ne radimo. U svaku smo uložili jednak trud i mislimo da se to i osjeti. Za nas je jedinstven i iz razloga sto je svakom najdraža drugačija pjesma, to nam je stvarno nevjerojatno. Ono, očekujete možda da vam ljudi kažu da vam je najbolja Light in the Dark, npr., ali ne, čuli bismo da je nekome najdraza Can We Try, Full Throttle, Can’t Escape the Evil Eye, itd. Također, okolnosti u kojima se bend tada nalazio bile su iznimno teške, a izvukli smo ovakav rezultat. Hvala i One Recordsu što je prepoznao potencijal i omogućio da album ugleda svjetlo dana.

Mustang često prolazi kroz raznorazne promjene sastava, članovi dolaze i odlaze. Što je razlog tome?

Boris: Rock ‘n’ Roll je poseban svijet. Rock ‘n’ Roll se živi. Ja takav stil života živim oduvijek, i to se kod mene nikad neće promijeniti. U ovo ne mozete ući na način: “E, sad ću se ja malo zezati, svirati i to je to.” Ne ide to tako ukoliko se želite ozbiljno nečim baviti. Pogotovo je teško u današnje vrijeme i na ovim prostorima gdje se slušaju neki drugi žanrovi; čak bih rekao da nikad nije bilo teže. Morate imati ogromnu disciplinu i ljubav prema ovome da biste opstali. Trebate strahovito puno ulagati, a nemate nikakvu garanciju da će vam se uloženo makar i djelomično vratiti, i pritom ne mislim na financijski aspekt, to je posebna priča. Nisu svi spremni na to, i to i nije za svakoga. Za neke od članova za koje smo mislili da su ‘ti’, ispostavilo se da nisu; neki nisu više mogli zbog životnih problema; s nekima vise nije bilo muzičke, a s nekima više niti ljudske kemije. To je često tako u zivotu, nažalost, ili nasreću. Znate, kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

Vaše pjesme su poprilično dobro prihvaćene među domaćom publikom, bez obzira na to što su na engleskom jeziku. Da li je to iz stilskih razloga ili ipak planirate eventualni pohod na inozemstvo?

Mustang: Budući da nam to nije maternji jezik, mnogo je i teže pisati pjesme. No, svijet je odavno postao jedno globalno selo i mi zelimo da nas svi razumiju, a ne da se ograničimo na jedan prostor; bilo bi šteta. Danas engleski zna skoro svatko, te nam je jako drago da se i domaćim ljudima i ljudima iz drugih zemalja sviđaju naše pjesme. Mnogi komentari koje dobijamo i prijateljstva koja sklapamo govore da nismo pogriješili.

Što očekujete od iduće godine? Kada se nadate da bi mogli zasvirati uživo?

Mustang: Izlazak albuma “Unchain the Force” i da se što prije svijet počne vraćati u normalu. Nadamo se barem na ljeto.