Features

BORIS BORAS INTERVIEW - NEKIROK.COM (APRIL 24, 2021)

 BORIS BORAS: ODUZMITE LJUDIMA UMETNOST, SVE STE IM ODUZELI

Intervju: Milan B. Popović

Od kada postoji bend Mustang i koja je bila početna postava koja je snimila prvi CD? Recite nam nešto više, nešto detaljnije o pesmama sa prvog CD-a, kako se zove i ko ga je objavio?

Od 2013.

Postava koja je snimila 1. album bila je: Ana Šarić (vokal), Marin Bevanda (gitara), Boris Boras (bas) i Jure Brekalo (bubanj). Album se zove On with the Fight, objavila ga je diskografska kuća One Records. Sniman je u Mostaru, mastering je radjen u SAD-u i sadrži 11 pjesama, napisanih na engleskom jeziku. Kritike koje smo dobili su zaista pozitivne, a na nekoliko muzičkih portala dobio je maksimalnu ocenu.

Pobudili smo dosta zanimanja medija u našoj državi, što je za nas velika čast i zadovoljstvo, budući da na ovim prostorima prevladavaju neki drugi muzički pravci pa rock ne dolazi toliko do izražaja. Zaista smo presretni zbog toga, ali nećemo se time zadovoljiti, već idemo dalje.

Novi album koji uskoro dolazi, Unchain the Force, koji snimamo sa vrhunskim muzičarem i čovekom Marijom Zovkom (autor jedne od himni Manchester Uniteda, između ostalog), po mom sudu čak je i bolji od prethodnika.

Odakle ste i kakva je scena u vašem gradu okolini i državi?

Iz Mostara, Bosna i Hercegovina. Scena postoji, ali ona je iz dana u dan sve lošija, zbog raznih objektivnih i subjektivnih okolnosti. Nadam se da će se situacija početi popravljati, tj. mora, jer ovako dalje više ne može. Oduzmite ljudima umetnost, i sve ste im oduzeli.

Na čemu umetničkom sada trenutno radite i kakvi su vam planovi za budućnost?

Intenzivno radimo na novom albumu Unchain the Force i uvežbavamo se za nastupe, jednom kad krenu.

Ko piše tekstove pesama u grupi, a ko komponuje muziku i aranžmane?

Sve tekstove, muziku i aranžmane do sad smo radili gitarista Marin Bevanda i ja.

Kom muzičkom žanru biste Vi Borise najbliže pripisali Vašu zvučnu sekciju?

Hard rock. Često ulazimo i u sferu bluesa i metala, ali najčešće se vrtimo oko hard rocka.

Da li ste i gde sve do sada, do Corone 19 nastupali?

Nastupali smo u mnogim gradovima, za sad u četiri države: Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Konstantno radimo i jednom kad ova pandemija prestane, samo nastavljamo gde smo stali što se tiče koncertnih aktivnosti. Nadam se da ćemo što pre odraditi ugovorene koncerte sa bivšim pevačem Iron Maidena, Blaze Bayleyem.

Imate li poruku za nove mlade bendove? Kako bi ste ih posavetovali, koju reč podrške dali?

Verujte u sebe i svoj rad. Ukoliko dovoljno dobro radite, jako velike sanse su da ce se taj rad isplatiti. Ne slušajte negativne komentare i sputavanja; to je obično odraz nevere u vlastite mogućnosti ljudi koji vam to govore. Dakle, ko vam kaže: “Nećete nikad uspeti, to je nemoguće…” i sl., znajte da on neće. Vi možete.

Živite u sadašnjem trenutku, održavajte konstantnu prisutnost, okružite se pozitivnim ljudima i energijom i nikad ne odustajte od svojih snova i vizije. Nužno je da u tom smislu zauvek ostanete “dete”, koje konstantno sanja svoj san.

Proširite horizonte, otvorite vrata nepoznatom. Nepoznato uopšte nije strašno kao što mislite. Ukoliko nemate razvijenu disciplinu i radne navike koje biste zeleli, počnite da radite na tome intenzivno. Navike se mogu lako promeniti, kako one pozitivne, tako srećom i one negativne. U tom smislu nužno je “resetovati” svoj mentalni sklop i podesiti ga na druge frekvencije; promeniti paradigmu, kako biste konstantno bili pozitivni i spremni za rad i sva ostala iskušenja.

Često me pitaju kako se pripremam, a ja im odgovaram da se ne pripremam, jer sam konstantno spreman.